Onderhoudsadvies

Kasjmierproducten kunnen net zo worden behandeld als andere wollen stoffen
Met de hand wassen of het wolwasprogramma van de wasmachine gebruiken
Watertemperatuur max. 30°C, spaarzaam gebruik van het wolwasmiddel, niet centrifugeren of uitwringen
 
De pashmina in de cashmère-zijde kwaliteit is zeer gemakkelijk in onderhoud: Wanneer hij onaangenaam ruikt – bijv. na een bezoek aan een restaurant of een bar -, adviseren wij hem gewoon te luchten. Heeft  uw pashmina vlekken, is het chemisch reinigen het beste middel.
 


Bij onze tests hebben wij de mengsels van cashmère en zijde herhaaldelijk met de hand met Perwoll gewassen en daarbij geen kleurveranderingen geconstateerd. Bij Perwoll denkt men blijkbaar precies zo. Niet voor niets heeft Perwoll met onze pashmina in 70% cashmère kwaliteit reclame gemaakt!
 


Van vele klanten horen wij dat het totaal onproblematisch is, de pashmina’s met het wasprogramma voor wol in de wasmachine te wassen.
 


Waarom wol zo gevoelig is

Cashmère stoffen worden van dierlijke vezels geproduceerd, die hoofdzakelijk uit eiwit bestaan. De wolvezels zwellen wanneer zij  met water in contact komen. Door de inwerking van water, in het bijzonder van heet water of waterdamp, kunnen delen van de vezels losraken. Bij een mechanische bewerking wrijven de wolvezels aan elkaar, omdat zij geen gladde maar een geschubde oppervlakte hebben. Hierdoor vervilt en krimpt de stof. Niet geschikte wasoplossingen of te veel wasmiddel hebben hetzelfde effect. Dat betekent, dat men wolweefsel in het water niet mag wrijven, wringen of trekken. Het water mag max. 30°C warm zijn. Niet in de zon of op de verwarming drogen. Hou er rekening mee, dat cashmère stoffen bijzonder gevoelig en iets minder kleurecht zijn dan andere stoffen van wol.