Onze partner in Nepal

+ Onze pashmina’s worden uitsluitend in Nepal vervaardigd

+ Wij stellen persoonlijke contacten met de fabrikanten zeer op prijs

+ Wij letten op faire arbeidsomstandigheden
 
Samenwerking in plaats van uitbuiting
Nepal is een van de armste landen in Azië. De handel in handwerkproducten is daarom een essentiële bron van deviezen. Duitsland hoort bij de drie grootste importeurs van nepalesische producten. Het ligt ons aan het hart om  een faire behandeling van onze leveranciers te garanderen. Daarom informeren wij u, hoe onze coöperatie met de sjaal producenten er uitziet.
 


Wie naar Nepal reist, komt in een andere wereld aan. De geweldige coulisse van het Himalaya gebergte, de traditioneel kleurrijke kleding van de Nepalezen en de onbekommerde glimlach op hun gezichten zijn indrukwekkend. Maar men mag de armoede in het land niet vergeten. Hier leven mensen, zoals de jonge taxichauffeur die met een kleine roestige taxi rijdt. Zijn grote droom is om over tien of twintig jaren een grote taxi te kunnen kopen en op eigen benen te kunnen staan. Hier voelen zich de mensen al gelukkig, wanneer zij als dagloner in een fabriek kunnen werken en daar ongeveer één euro per dag verdienen. Het zijn vooral vrouwen die op deze manier hun gezinnen onderhouden.
 


Deze armoede willen wij niet misbruiken. Vanaf het begin hebben wij onze leveranciers zorgvuldig uitgekozen. Daarbij ging het niet alleen om een lage prijs maar ook daarom, dat de door ons gekochten pashmina’s onder traditionele, menselijke omstandigheden werden vervaardigd. Het werken in een sjaalweverij is hard genoeg: De mannen zitten urenlang aan de weefgetouwen en weven op de traditionele manier, de vrouwen draaien met veel moeite de franjes, strijken, wassen en verpakken de afgewerkte pashmina’s.
 


Hoe wij ons voor goede arbeidsomstandigheden inzetten:

Wij nemen geen genoegen met een welwillende beschrijving van de productieomstandigheden, integendeel zijn wij zo vaak mogelijk ter plaatse om ons van de arbeidsomstandigheden te overtuigen. 


Het werk van dagloners en seizoenarbeiders wordt door ons strikt afgewezen, omdat het geen langdurig perspectief biedt voor de arbeiders. Om deze reden bestellen wij niet één keer per jaar maar meerdere keren per jaar. Op deze manier hebben de arbeiders werk tijdens een zo lang mogelijke periode.

Wij eisen van onze leveranciers niets onmogelijks. Dit geldt vooral wat de prijzen betreft: Westerse afnemers die steeds de prijzen proberen te drukken, verspreiden in Nepal angst en vrees; dit betreft niet zo zeer de groothandelaars als wel de arbeiders, te wiens lasten de prijsreducties meestal worden uitgevochten. 


Wij hebben de arbeiders en onze leveranciers te veel te danken om ze slecht te behandelen!